Ghidul cumparatorului

Am gandit aceasta sectiune pentru a veni în ajutorul persoanelor care doresc sa achizitioneze o casa de locuit, ca și constructie nouă, cu cateva sfaturi si indrumări utile astfel incât achizitia sa fie una în cunostință de cauză. Nu căutăm sa vă convingem ca Sofyan Residence este singura optiune, atunci cand vorbim de calitate în construcții, dorim doar să folositi un indrumar în alegerea unei case de locuit si sa va convingeti de modalitatea in care am optat noi sa oferim clientilor o casă trainică si necostisitoare în exploatare, respectiv întreținere si să vă convingem ca lucrurile se întâmplă exact așa cum le prezentăm in materialele de promovare.
REALIZARE FUNDAȚII
Cota minimă de fundare este important sa se respecte din urmatoarele motive:
  • - adancimea de inghet - este adancimea pana la care inghetul nu mai afecteaza terenul (iarna igheata si dezgheata astfel afanandu-l) si fundatia constructiei.
  • - adancimea minima de fundare data de studiul geotehnic - pentru a nu fi influentata de umiditatea sezoniera constructia trebuie sa aiba fundatiile la cota data de geolog unde umiditatea nu mai influenteaza caracteristicile pamantului. Acestea trebuie sa fie ancorate minimum 20 cm in terenul bun de fundare.
Carcasa pt armarea fundației este formată din 6 bare de oțel beton PC 12 și are rol de preluare a umflarilor și contracțiilor pământului din anotimpul umed și rece. Stâlpișorii fac legatura cu armătura din talpa fundației și centura de la elevații. Nerespectarea acestor cerințe conduc la fisurarea si tasarea fundatiilor si elevatiilor, implicit al peretilor si pardoselii fapt care degradeaza finisajele soclului si al peretilor. Cele mai periculoase fisuri care arata degradarea elementelor structurale sunt fisurile oblice, fisurile verticale si orizontale pot aparea dar nu reprezinta deficiente in realizarea structurii.
REALIZARE ELEVATII
  • Elevatii
  • Elevatii
  • Elevatii
  • Elevatii
Acestea se realizeaza prin cofrarea pe 2 parti din panouri speciale rezultand o calitate superioara si un aspect vizual placut al betonului turnat. Planeitatea elevatiilor este asigurata si controlata cu nivele laser.
Armarea s-a realizat printr-o centura la partea superioară din 4 bare fi 14 cu etrieri fi 6 la 20 cm, pardoseala urmand a fi legata in centura asigurandu-se astfel o saiba rigida la nivelul acesteia.
REALIZARE PARDOSEALA
  • Pardoseala
  • Pardoseala
  • Pardoseala
Curățarea elementelor de beton înaintea turnării unora noi este obligatorie pentru a face priza, înlăturând riscul apariției fisurilor structurale.
Compactarea stratului de pământ și pietriș, ca și strat suport pentru pardoseala casei este esențial și împiedica tasarea acesteia in timp.
ZIDARIE
  • Zidarie
  • Zidarie
  • Zidarie
  • Zidarie
Lucrările de zidarie se realizează folosind blocuri ceramice Cemacon 24 LM specifice zidariei portante, cu locaș mortar. O zidarie portanta bine realizată are rosturile orizontale și verticale complet umplute cu mortar, riscul apariției insectelor si rozătoarelor în casa fiind eliminat. Respectând normativul, folosim agrafe de fier pentru a se realiza legaturaintre zidarie și stâlpișorii de confinare executați din 4 bare de fi 14 care aufost jontate pentru a se realiza ancorajul și conlucrarea cu elevația.
CENTURI SI PLANSEU PESTE PARTER
Planșeul peste parter, din beton armat, are rol de diafragma rigida si transmite eforturile seismice pereților. Este realizat din 1,5 tone de fier și asigura rigiditatea constructiei in caz de cutremur conform cerințelor normativelor in constructii. Cofrajele sunt realizate din panouri tip doca. Izolatia cu celuloza a planseului de beton continua descrierea unei locuințe călduroase, economice si trainice construita doar de SOFYAN Residence. Calitatea inseama respect prin fapte și prin soluții constructive de casa pasiva.
Sistemul de izolatie cu celuloza este o solutie moderna si performanta de izolatie termica si fonica, realizata prin injectarea sub presiune in spațiul de izolat a fibrei de celuloza. Materia prima este compusa din material organic obtinut prin reciclarea hartiei, ignifugat, aditivat cu solutie antiseptica pentru prevenirea aparitiei fungilor si tratat impotriva daunatorilor (ex. rozatoare, insecte). Conductivitatea termica a fibrelor de celuloza este de 0.037kW/mK, mai buna decat cea a izolatiilor clasice cu vata minerala sau polistiren.

Vata minerala din fibra de sticla: 0.044 W/mK
Vata minerala bazaltica: 0.042 W/mK
Polistiren expandat: 0.045W/mK
REALIZARE ÎNVELITOARE
Structura acoperișului este realizată din elemente de lemn ecarisat ancorate de planșeu cu buloane la 1,5 m distantă și consolidate cu scoabe, folie anticondens, folie coama, lețuri și contralețuri pentru susținerea tiglei. Se montează țigla ceramica NEXE, garanție 40 de ani!
REALIZARE TERMOSISTEM
Montarea plăcilor termoizolante (polistiren Austrotherm 10 cm Eps 80) se realizează prin lipire cu adeziv Sika. Pe placa de polistiren se aplica un cordon perimetral de adeziv și in mijlocul ei 3 puncte de lipire.
Soclul este termoizolat cu polistiren extrudat de 5 cm Austrotherm.
Plăcile termoizolante au fost dibluite, iar capetele diblurilor (dimensiune 180mm) au fost spacluite pentru a nu fi vizibile in timp pe fațada finisata. Armarea se realizeaza cu plasa din fibra de sticla, aceasta fiind înglobata și ulterior acoperită cu adeziv masa pentru șpaclu.
S-au montat profile PVC cu banda de etanșare și plasa din fibra de sticla pentru o legatura etanșă și sigura cu tocul ferestrelor și ușilor.
FINISAJE INTERIOARE
INSTALATIILE ELECTRICE
sunt compuse dintr-un tablou electric echipat cu protectie diferentiala (protectie la curent de defect) de suprasarcina si scurtcircuit marca SCHRACK amplasat la intrarea in casa, iar legaturile dintre tablou si aparate sunt realizate cu, cablu de tip CYYF cu rezistenta la foc montat in tuburi de protectie conform proiectului de instalatii electrice realizat dupa normativele in vigoare. Legaturile electrice sunt realizate cu cleme speciale WAGO, fiecare incapere avand circuit separat. Aparatajul electric este de tip modular marca GEWISS, iar actionarea iluminatului se face din mai multe puncte (cap-scara). Reteaua de curenti slabi contine conexiuni de internet, conexiuni pt TV, legaturile intre senzorii de inundatie si de miscare cu centrala dar si legatura dintre distribuitorul de incalzire in pardoseala cu termostatul de ambient. Instalatia este realizata de societate atestata ANRE, fiind garantată 5 ani.
INSTALATIILE TERMICE
Pardoseala este izolata cu polistiren expandat de 10 cm EPS 120 furnizat de AUSTROTHERM, astfel reducandu-se substantial pierderea de caldura. Incălzirea tuturor caselor se face prin sistem radiant tip pardoseală caldă, produse de renumita companie italiana TIEMME, care oferă garanție de 10 ani pentru toate componentele sistemului, acoperind prin polița de asigurare toate costurile generate de o eventuală disfuncționalitate. Controlul temperaturii este zonal (control separat pentru fiecare încăpere), iar termostatul de ambient va putea fi acționat din exterior (folosind o conexiune de internet) oferind proprietarului libertatea de a opri sau porni sistemul de oriunde din lume.
INSTALATIILE SANITARE
alimentarea cu apă a locuintelor se face prin țeava de polietilena (traseul put distribuitor) și țeavă multistrat, fiecare obiect având plecarea dintr-un distribuitor dotat cu robineți de izolare individuali. Materialele sunt furnizate de compania italiana TIEMME care oferă garanție de 10 ani, acoperind prin polița de asigurare toate costurile generate de o eventuală disfuncționalitate.
SAPELE
se vor realiza din ciment si nisip si vor fi aduse la nivelul standard de finisaj pt a se putea continua cu finisajul dorit (parchet, gresie). Armarea sapei se realizeaza cu fibre din polipropilena, folosindu-se si aditiv special pentru încalzirea în pardoseală (aditivul creste conductivitatea termica a sapei si capacitatea de inmagazinare a caldurii pentru a fi degajata în interiorul casei).
TENCUIALA PEREȚILOR
se face mecanizat, materialul este pe baza de var ciment, marca Lasselsberger- Knauf. Aceasta este trasă in dreptar și drișcuită pe sine de ghidaj (asigura planeitatea tencuielii) montate la distanta de 1 m. Muchiile pereților și spaletilor sunt protejate cu colțare pentru tencuiala. Suprafata tavanului(planseul peste parter) fiind din beton este tratată cu mortar adeziv RENTI WALL Lasselsberger- Knauf pentru a asigura aderenta mortarului de tencuială. Spaletii golurilor pt tamplarie vor fi izolati cu polistiren extrudat. La intalnirea dintre tamplarii si pereti se vor monta profile de intalnire pt a preveni aparitia fisurilor.
GEAMURILE ȘI UȘILE
(inclusiv usa de intrare) sunt furnizate de cel mai mare producător de tâmplării din România, Qfort, model 7 stars, având profil de 7 camere și pachetul cu 3 sticle LowE Clear cu baghetă caldă (vezi detalii tehnice site QFORT). Feroneriile sunt marca Winkhaus/Rotto cu microventilație și sistem de prevenire a acționării greșite. Tamplarie va fi insotita de certificat de garantie cu o valabilitate de 5 ani.
Fiecare proprietar
primeste pt locuinta achizitionata in momentul predarii, un exemplar din cartea constructiei semnat de personalul de specialitate angajat de societate (responsabil tehnic cu executia si diriginte de santier) care va contine:
  • - condica turnare betoane,
  • - certificat de calitate beton,
  • - raport de incercare beton,
  • - raport de incercare fier,
  • - proces verbal de trasare constructie,
  • - proces verbal lucrari care devin ascunse,
  • - proces verbal predare amplasament constructor,
  • - procese verbale receptie lucrari de instalatii si finisaje,
  • - garantiile aferente tuturor componentelor enumerate mai sus.
De ce sa cumperi o casă înscrisă in C.F. de la o societate comercială?
Pentru că în cazul unor vicii ascunse contractul de vanzare cumparare te protejează și te poți îndrepta împotriva vănzătorului pe toată durata de viață a construcției. Cumparatorul neprofesionist nu poate observa in momentul contractarii viciile constructiei (orice cumparator de casa trebuie sa fie insotit de un specialist pentru a nu fi pacalit) insa un vanzator societate comerciala este mult mai solvabil si este obligat sa le remedieze conform codului civil, atunci cand acestea sunt identificate, mult timp dupa ce a instrainat locuinta.

Viciile ascunse pot apărea din nerespectarea proiectului autorizat, în practică se întâmplă din păcate foarte des să nu se respecte cotele de fundare, cantitatea și marca de fier, clasa și marca de beton, tipul de cărămidă (adesea se folosește cărmidă de umplutură si nu portantă) precum și structura învelitoarei (acoperisului). În situația unei constructii realizate de către o societate comercială, aceasta impreună cu antreprenorul (societatea care realizeaza lucrarile raspund pentru structura acesteia timp de 30 de ani, conform legislatiei).

Întâlnim situatia în care diferite persoane construiesc case de locuit si le înstrăinează fără a fi recepționate si înscrise în C.F., operatiune pe care o face noul proprietar, caz în care acesta nu mai are împotriva cui să se îndrepte în momentul în care apar vicii ascunse (fisuri fundații, pereți, infiltrări de apă, denivelare acoperiș, etc).

Un prim sfat pe care vi-l oferim este să cereți cartea construcției, pe care orice dezvoltator serios (fie si persoana fizică care construiește ocazional case) ar trebui s-o dețină. Printre documente veți regăsi condica de betoane în care trebuie sa se menționeze data la care sau realizat turnări, elementele turnate(fundatii, elevatii, pardoseala, stalpi, centuri, etc), clasa si marca betonului, precum și cantitatea. Aceste mentiuni se vor compara cu avizele de insotire marfa si certificatele de calitate emise de furnizor. Tot în cartea constructiei veți regăsi rapoartele de încercare pt fierul utilizat, precum și avizele de însoțire emise de furnizor. Recomandarile sunt valabile si pentru lucrările de finisaje interioare sau exterioare.

O societate comercială, ori un dezvoltator persoană fizică care se pretinde orientat spre calitate trebuie să fie mereu în situația de a vă prezenta cartea construcției care să conțină și procesele verbale de verificare natură teren, de trasare, predare amplasament constructor, de lucrari ascunse, etc.
De ce este important ca o casă plan parter să aibă planșeu din beton armat?
Conform normativului CR 6 din 2013 – cod de proiectare structuri din zidarie, planseul peste ultimul nivel trebuie să aiba rigiditate semnificativă în plan pentru a putea prelua și încărcări orizontale, drept urmare in cazul caselor parter acesta fiind primul si ultimul planseu trebuie să fie din beton. Planseul peste parter, din beton armat, are rol de diafragma rigidă, transmite eforturile seismice pereților și asigură rigiditatea construcției în caz de cutremur. Totodată, utilizarea podului se face in conditii mult mai bune decat in cazul unui planseu din lemn, permițând depozitarea lucrurilor cu o greutate specifică mai mare, sau amenajarea une zone de dressing sau lobby. Un alt avantaj ar fi că, oricând se poate construi o mansardă.
De ce este important să se realizeze termoizolarea pardoselii, podului și pereților și care sunt beneficiile reale ale unei astfel de operațiuni, costisitoare dar cu rezultate deosebite în ceea ce privește consumul de încălzire și confortul caminului dumneavoastră?
Pentru a alege soluțiile constructive care aduc cele mai mari beneficii structurale și termoizolante caselor noastre am colaborat cu câțiva profesioniști in domeniu. Unul dintre acești profesioniști este dl inginer Tor Gavril, verificator de proiecte și auditor energetic. In urma studiului făcut de dumnealui privind încadrarea locuinței noastre in categoria de casa economică, clasa energetică A și fără sa exageram Casa Pasiva, am primit 4 recomandări importante: utilizarea unei tamplarii cu coeficient de transfer termic scăzut (QFORT 7 STARS a rezolvat cerința), izolarea pereților exteriori cu polistiren sau vata bazaltica de 10 cm, a podului cu o izolație de minimum 20 cm(cerință îndeplinită prin izolarea podului cu celuloza 22cm), și izolatia pardoselii cu minimum 10 cm de polistiren eps 100 (am ales polistiren de 10 cm eps120). In acest mod am ajuns sa recurgem la o soluție pe care majoritatea dezvoltatorilor nici măcar nu o iau in calcul datorită costurilor ridicate.

Aceste recomandari sunt cu aproximatie valabile si pentru alte locuinte în plan parter, însa pentru acuratețe recomandarea noastră este sa solicitati unui auditor energetic analiza planului locuinței pe care urmează să o achiziționati.

Respectand recomandarile d-lui inginer TOR GAVRIL, clienții noștri vor beneficia de o reducere procentuală a consumului total de energie de 35%.
De ce este important ca soluțiile constructive aplicate să fie agrementate, iar materialele utilizate sa fie de calitate?
Cel mai important lucru pentru societatea romaneasca, in plina ascensiune si dezvoltare, este imbunatatirea calitatii vietii populatiei. In momentul in care o familie sau o persoana doreste sa achizitioneze o casa de locuit, inseamna ca evolutia personala este in ascensiune si ca asteptarile sunt pe masura, insa singura necunoscuta care ramane este daca calitatea locuintei este asa cum o prezinta vanzatorul, avand in vedere ca mai toate proiectele nu prezinta decat schite, planuri, randari sau locuinte finalizate la cheie, cu fotografii frumoase si aspectuoase. Solutii constructive agrementate inseamna o garantie a faptului ca nu s-au facut experimente dupa mintea sau experienta unei persoane, fie priceputa in constructii ori nu, ci s-au folosit solutii experimentate in laboratoare o perioada indelungata de timp. Utilizarea unor materiale certificate si furnizate de producatori consacrati inseamna o utilizare indelungata a casei fara a fi necesare reparatii, fara a surveni fisuri ale peretilor, fara zone cu igrasie, insecte, cu o fatada care nu isi pierde culoarea si pe care nu apar in timp fisuri, costuri mici la factura de gaz, instalatii care nu vor avea disfunctiuni si nu vor crea disconfort si multe altele.

In concluzie, o casa noua poate contribui la bunastarea si confortul vietii daca analiza calitatii constructiei se face in cunostinta de cauza. O recomandare din partea noastra, nu vizitati si nu achizitionati case noi fara un specialist in constructii si platiti oricat ca un astfel de specialist sa va insoteasca si sa va indrume in alegerea pe care o veti face. Chiar trebuie sa intelegem ca inca suntem o societate prea saraca pentru a ne cumpara lucruri ieftine si pentru a ne lasa pacaliti de fiecare data cand vrem sa crestem calitatea si confortul vietii noastre.

Materialele folosite trebuie sa se regaseasca in cartea constructiei prin anexarea certificatelor de calitate si a documentelor de provenienta. Solutiile constructive utilizate sunt certificate de catre personalul de specialiate(diriginte de santier si responsabil tehnic cu executia) si se regasesc in proiect si in procesele verbale de verificare in teren pe tot parcursul realizarii constructiei. Aceste documente se regasesc de asemenea la cartea constructiei.
+40 (759) 702 979 Chipe Dacian
+40 784 707 311 Sirca Florian